Wednesday, 25 July 2012

BROKOLI GORENG BERSAMA KENTANG


Bahan-bahan


2 biji kentang dipotong dadu dan direbus (Jangan terlampau empuk )
250gm brokoli (lebih pun tak pe )
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*        *dikisar
1cm halia*
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis
1/2 inci kulit kayu manis
1/2 kuntum bunga lawang
 1sudu makan rempah kari dijadikan pes
2sudu kfc serbuk kunyit
1 tangkai daun kari
1 biji cili hijau @ merah dipotong serong
1/2 cawan air
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis


Cara-cara
1.Tumiskan bahan kisar bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang dan juga jintan
2. Bila naik baunya masukkan rempah kari dan serbuk kunyit
3. Kacau sebentar kemudian tambahkan air
4. Masukkan garam dan serbuk perasa mengikut rasa anda dan kacau hingga mendidih
5. Masukkan kentang dan kacau lagi
6. Bila agak pekat masukkan brokoli, daun kari dan cili hijau
7. Balik-balikkan sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidang



Monday, 23 July 2012

KUIH TALAM SAGU


A. Bahan-bahan lapisan bawah


1 cawan sagu biji bewarna merah

3/4 cawan kelapa parut (buang kulit hitamnya)

pewarna merah

secubit garam


Cara-cara

1. Rendam sagu selama 10 minit dan toskan

2. Gaulkan dengan kelapa parut. garam dan pewarna merah

3. Masukkan ke dalam loyang kecil (5" x 5") yang telah disapu minyak dan padatkan

4. Kukus dan sementara itu sediakan lapisan atas


B. Bahan -bahan lapisan atas


5 sudu makan (penuh2) tepung gandum

1 sudu makan (penuh2) tepung jagung

2 1/2 cawan santan sederhana pekat campur secubit garam

1 biji telur gred B (pukul sedikit)

5 sudu makan gula pasir1 helai daun pandan disimpul


Cara-cara

1. Campurkan semua bahan kecuali daun pandan

2. Gaulkan hingga rata.Adunan kelihatan berketul-ketul 

3. Masukkan daun pandan dan kacau diatas api sederhana4. Kacau sehingga ketul-ketul tepung tadi berkurangan ( jangan terlalu lama)

5. Tapiskan adunan ini diatas lapisan sagu yang telah dicakar-cakar sedikit dan kukus lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga adunan masak 



Friday, 20 July 2012

MURTABAK BISKUT JAGUNG


Bahan-bahannya


200gm (1 1/2 cawan ) daging kisar dibersihkan
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji kentang dipotong dadu
6 biji telur dicampur dengan sedikit lada sulah dan garam
1 paket kecil (24gm) rempah kari daging (jadikan pes dengan mencampur sedikit air)
35-40 keping biskut jagung
650ml santan sederhana pekat
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 cm halia dihiris
1/2 inci kulit kayu manis
1/2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
1 1/2 cawan sayur campur
garam dan serbuk perasa@gula
minyak untuk menumis
1/2 cawan air


Cara-cara


1.Tumiskan bawang merah,bawang putih, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik baunya
2. Masukkan rempah kari dan kacau sebentar hingga naik minyaknya
3. Masukkan daging, ubi kentang dan air kemudian kacau-kacaukan ia sehingga agak kering
4. Masukkan pula garam dan gula mengikut kesesuaian rasa anda. Kacau lagi
5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong dadu dan sayur campur
6. Balik-balikkan ia, bila kering angkat dan sejukkan
7. Lengserkan loyang dengan marjerin dan sedikit tepung
8. Panaskan sedikit santan. kemudian celupkan beberapa keping biskut dan susun di dalam loyang sebagai lapisan pertama
9. Tuangkan adunan daging diatas lapisan roti diikuti dengan telur
10.Susun lagi biskut diatas lapisan daging.Biskut jangan dicelup ke dalam santan sebaliknya tuangkan sedikit santan di atas lapisan biskut. Ulangi proses sehingga habis
11.Setelah siap bakar hingga masak.