Friday, 30 November 2012

AYAM PANGGANG GULA MERAH


Bahan-bahan

12 ketul ayam
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
7 batang serai
1 sudu teh garam ( kalau nak masin lebihkan )
4 sudu makan gula merah

Cara-cara

1. Bersihkan ayam dan ketepikan
2. Kisar semua bawang, halia, lengkuas dan serai
3. Satukan bahan kisar dengan ayam. garam dan gula merah
4. Gaul rata dan perap semalaman (NA letak dalam peti ais)
5. Bakar dalam pemanggang ajaib
6. Sedia untuk dihidang

LEMPONG (PARU) GORENG RANGUP

 
Bahan-bahan

Lempong
Asam Keping
Garam
Gula
Cuka
Bawang besar dan cili padi untuk hiasan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Lempong dibersihkan kemudian direbus dengan asam keping dan garam hingga masak
2. Sejukkan dan potong nipis-nipis
3. Gaulkan dengan garam, gula dan cuka secukup rasa
4. Goreng hingga garing. Sebelum diangkat masukkan bawang besar dan cili padi yang telah dipotong
5. Balik-balikkan sekejap dan angkat

Thursday, 22 November 2012

TELUR DADAR DAUN KESUM


Telur Dadar.....sebenarnya letak apa pun tetap sedap.....

Bahan-bahan

4 biji telur
1 tangkai cili merah
2 ulas cili merah
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
beberapa helai daun kesum ( ikut kesukaan)
secubit garam
lada sulah ( jika suka)

Cara-cara
1. Hiris cili merah dan semua bawang nipis-nipis
2. Pecahkan telur dan pukul sedikit
3. Masukkan semua bahan dan pukul sedikit lagi
4. Dadarlah sehingga masak
5. Hidangkan ketika masih panas

SOTONG MASAK HITAM


Resepi dari Kelantan.....simple dan sedap....

Bahan-bahan

5 ekor sotong saiz besar
500ml air
4 ulas bawang putih
2 batang serai
5 biji cili padi (merah)
5 biji cili padi (hijau)
Garam dan serbuk perasa (jika suka)

Cara-cara
1. Bersihkan sotong dan jangan buangkan dakwat untuk 2 ekor sotong
2. Bawang, serai dan cili padi diketuk
3. Campurkan semua bahan dengan air dan masak sehingga dakwat sotong keluar
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perasa sebelum diangkat
5. Sedia untuk dihidang

MAKARONI BAKAR





Sumber Resepi  : Resepi Mat Gebu dari My Resepi
Ubahsuai : Mengikut selera keluarga


Bahan-bahan

 200 g makaroni, direbus hingga lembut, toskan dan gaul dgn 
 sedikit minyak
1/4 cawan daging yang dipotong kecil-kecil (digoreng sekejap)
 2 sosej ayam dipotong bulat ( digoreng sekejap)
1 1/2 tangkai cili merah dihiris
1/4   cili  benggala  dihiris
4 keping chesdale saiz kecil ( dipotong memanjang)
1/2 cawan potongan daun kucai
 4 sudu makan bawang goreng

BAHAN2 KASTARD:-
5 biji telur gred A (NA guna 6 biji telur gred B )
200 ml susu cair
2 camca besar mentega cair
2 camca teh tepung gandum
1 camca teh gula
1 camca teh garam
1 camca teh serbuk lada sulah

Cara-cara

1. Dalam bekas besar, satukan semua bahan2 kecuali bahan2 untuk kastard. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan2 utk kastard dan kacau rata menggunakan wisk.
3. Satukan kastard ke dalam No.1. Gaul rata dan isikan ke dalam pemanggang ajaib. Susunkan kepingan chesdale diatasnya dan bakar sehingga   masak
 4.  Hidangkan bersama sos cili.

Monday, 12 November 2012

PUDING BISKUT SULTANA


Bahan-bahan

1 bungkus agar-agar strip (20gm)
5 cawan air
1 cawan gula (kurangkan jika tidak suka manis)
1 ketul buttercup (250gm)
3 biji telur
1 cawan tepung kastad
1 tin susu cair
Biskut sultana secukupnya
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna hijau dan kuning

Cara-cara
1. Tepung kastad dicampur dengan susu cair dan kacau sehingga rata
2. Blend bahan no.1 bersama-sama dengan buttercup dan telur sehingga sebati dan ketepikan
3. Masak agar-agar bersama-sama dengan air dan gula sehingga agar-agar hancur
4.Setelah agar-agar hancur masukkan bahan yang telah diblend tadi dan juga esen vanilla
5.Kacau adunan sehingga agak pekat dan tutup api
6.Bahagikan adunan kepada dua bahagian, Satu diwarnakan hijau dan satu lagi kuning
7. Sediakan  loyang dan basahkan loyang tersebut dengan sedikit air supaya mudah mengeluarkannya nanti
8.Ambil beberapa senduk adunan hijau dan ratakan di dalam loyang. Kemudian susunkan biskut mengikut kreativiti anda. Seteruskan sendukkan pula adunan kuning dan ratakan. Buatlah lapisan ini sehingga adunan dan biskut habis
9. Setelah siap sejukkan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais


Sunday, 11 November 2012

KEK COKLAT KUKUS LAYER CHEESE

Merealisasikan impian untuk menyediakan kek coklat kukus layer cheese.Terima kasih kepada tuan empunya resepi ....




Bahan-bahan 

1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin(dicairkan) @ 1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum,anggaran(1 cawan+2 sudu besar)
1 sudu kecil baking powder(sy guna sudu kfc je)
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur (pukul ringan)

Bahan-bahan untuk lapisan cheese
250 gram cream cheese(philadelphia)
100 gram coklat masakan putih
2 biji telur
30 gram tepung gandum (anggaran 3 sudu makan)

Cara-cara
1.     Campurkan serbuk coklat,gula pasir,susu cair,dan marjerin.panaskan atas api sederhana,hingga gula larut(jgn sampai hangus,angkat dan sejukkan)
2.     Sementara itu,campurkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat (di ayak)
3. Tuangkan susu pekat kedalam adunan coklat yg telah sejuk sedikit td..gaul rata..kemudian masukkan telur,gaul hingga sebati...
4. Akhir,masukkan seluruh adunan coklat kedalam campuran tepung yg diayak tadi..kacau hingga semuanya betul2 sebati.
5. Untuk lapisan cheese pula: -cairkan coklat masakan dengan teknik double boil..bila dah cair angkat dan campurkan dengan cream cheese, telur dan tepung gandum.pukul hingga kembang dan gebu...
6. Panaskan kukusan..sapu minyak sikit pada loyang yg sesuai,agar bila kek masak senang nak terbalikkan..dan kek tak melekat.
7. Masukkan sebahagian adunan coklat kedalam loyang kemudian kukus selama 15 @ 20 minit.
8. Bila dah masak,masukkan pula semua adunan cheese,kukus lagi selama 15 @ 20 minit...
9. Dan akhir,masukkan sebahagian lagi adunan coklat tadi keatas lapisan cheese dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak....bila selesai masak,angkat dan biarkan sejuk seketika.
10. P/s:-untuk topping atas kek... bahan2: 250 gm coklat masakan,3 sudu besar susu cair,2 sudu besar susu pekat,1 sudu besar marjerin..... cairkan coklat(double boil),bila dh cair masukkan susu cair,susu pekat dan marjerin..tuang atas kek yg telah sejuk tadi...hiaslah ikut selera anda..