Saturday, 30 March 2013

APAM MEKAR COKLAT



Resepi asal dari puan Shima Maz

Bahan2:

1 1/2 cawan tepung beras
2 sudu kecil baking powder* kedua2nya diayak bersama
3/4 cawan gula halus
1 cawan susu coklat dutch lady
sedikit coklat paste

Caranya :
Panaskan kukusan dahulu.
Acuan dialas dengan mangkuk kertas.
Satukan bahan kering dalam mangkuk pastu tuang susu n kacau hingga larut dan sebati.
Masukkan coklat paste dan kacau lagi.
tuang 3/4 penuh dalam acuan dan kukus 15 minit dengan api besar.
Makan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam yang dikukus sebentar



Kalau guna perasa stawberry inilah hasilnya.............

KEK KUKUS ANEKA



Bahan-bahan:

100gram tepung gandum

75gram biskut Jacob's (dihancurkan)(saya guna weetameal)
(16 keping)

125 gram gula castor

5 biji telur

200 ml susu pekat

200 gram marjerin

60 gram milo (1/2 cawan)

2 sudu makan mentega kacang

1 sudu teh pewarna hijau

Cara membuatnya:

Pukul marjerin,gula kastor dan susu pekat hingga kembang

Masukkan telur satu persatu dan tepung gandum serta biskut Jacob's.Kacau sebati

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.Satu dimasukkan milo (saya tambah sedikit coklat emelco) satu dimasukkan mentega kacang dan satu dimasukkan pewarna hijau

Masukkan adunan yg diisi milo ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit,diikuti adunan yg diisi mentega kacang juga dikukus 15 minit dan akhir sekali adunan berwarna hijau juga kukus selama 15 minit.

Thursday, 28 March 2013

WAFER CHEESE CAKE

Mencuba resepi dari internet....t/kasih kepada tuan empunya resepi

Bahan-bahan 


250g cream cheese
200g susu pekat manis
Biskut wafer (Perasa orange dan strawberry adalah kombinasi yang baik dengan cheese)
Sedikit garam
Sedikit milo serbuk

Cara:
Pukul cheese, susu dan garam hingga licin dan sebati
Gunakan bekas kesukaan (tidak perlu dibakar)
Susun selapis wafer diikuti dengan cheese
Taburkan milo ke atas cheese
Ulang proses susunan wafer, cheese dan serbuk milo sehingga cheese habis
Simpan ke dalam peti sejuk 
Boleh dipotong sekiranya wafer dan cheese mesra dan sebati

Monday, 18 March 2013

KEK CHEESE JELI KOKTEL



Lapisan biskut
200gm biskut marie (dikisar halus)
100gm mentega (dicairkan)

Lapisan kek
250gm keju krim
200ml krim putar tenusu (uht whipping cream)
15gm gelatin halal
60ml air
80gm gula kastor

Lapisan Jeli
50gm serbuk agar-agar
100gm gula kastor
500ml air
1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)

  
Cara membuat:

1.Lapisan biskut: Cairkan mentega dan tuangkan mentega cair ke dalam biskut dan gaul sebati.Ratakan pada acuan tin springform bersaiz 8 inci dan tekan padat.Masukkan dalam peti sejuk 30 minit.
2.Lapisan kek: Krim putar dipukul hingga kembang dan pekat.Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Pukul keju krim dan gula hingga kembang dan berkrim.
4.Gelatin dan air disatukan dan panaskan atas double-boiler hingga cair.Sejukkan sebentar hingga suam dan masukkan dalam adunan keju tadi.Kacau sebati.Masukkan krim putar tadi dan gaul sebati.
5.Masukkan ½ tin buah-buahan (tanpa air) dalam adunan lapisan kek.Gaul rata.
6.Tuangkan atas lapisan biskut tadi dan ratakan.Masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya ia keras sedikit.
7.Lapisan jeli: Satukan serbuk agar-agar,gula kastor dan air.Masak hingga mendidih.Biarkan ia menjadi suam.Taburkan separuh buah-buahan atas kek yang telah keras tadi.Tuangkan agar-agar yang telah suam keatasnya.
8.Simpan semula dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam lagi hingga keras.

Friday, 1 March 2013

TWISTIES N.A


Bahan-bahan

2 cawan laksa kering yang telah dipatah-patahkan 
( sepanjang 2cm)

Bahan kisar

1 cawan nestum (original)

4 sudu rempah kari ikan


2 sudu serbuk cili


1 sudu makan gula


1/2 sudu teh garam


1/2 kiub pati ayam 



Cara-cara


1. Goreng laksa kering (sedikit sedikit ) dalam minyak banyak yang betul-betul panas


2. Angkat dan masukkan dalam sebuah bekas yang agak besar


3. Masukkan bahan kisar dan tutup bekas tersebut

4. Goncangkan bekas tersebut sehingga semua bahan bercampur


5. Sedia untuk dimakan

KEK LOBAK MERAH KRIM KEJU

Bahan-bahan
 2 1/2 cawan tepung beserbuk penaik "Blue Key"
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan gula perang
1 cawan gula castor
4 biji telur gred B
1 cawan minyak jagung
1 cawan mentega cair
1 1/4 cawan lobak merah yang telah diparut
3/4 hingga 1 cawan kacang walnut yang telah dicincang

Hiasan

250gm keju krim
200gm gula castor (tambah gula jika ingin lebih manis )
1/2 sudu teh esen vanila
secubit garam
250gm krim putar UHT ( UHT Whipping Cream)

Cara-cara
1. Ayak tepung bersama baking powder dan serbuk penaik
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan semua bahan kecuali kacang walnut
3. Gaul dan kisar sehingga adunan menjadi lembut
4. Masukkan kacang walnut dan kisar lagi sehingga bercampur
5. Masukkan ke dalam acuan 22cm x 22cm x 5cm dan bakar selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 180 darjah celcius
6. Setelah masak biarkan ia sejuk sebelum dihias dengan aising krim putar keju

Cara menyediakan hiasan

1. Pukul krim putar sehingga kental dan ketepikan
2. Dalam mangkuk yang lain pukul semua bahan yang lain sehingga kembang dan gebu
3. Masukkan krim putar tadi dan gaul sehingga sebati
4. Sapukan pada kek
5. Setelah dihias simpan kek di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum dihidangkan