Monday, 29 April 2013

AYAM PERCIK PUTIH

Resepi dari kakak ipar NA

Bahan A
1/2 ekor ayam dipotong 3 dan bersihkan
3 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia dipotong memanjang
2 batang serai diketuk
Air, garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan B
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
(semua bahan B dikisar)

2 cawan santan 
2 sudu beras yang telah dikisar halus
3 batang serai diketuk
1 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Rebus bahan A sehingga ayam empuk
2. Bakar ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam kekuningan. Sesekali semasa ayam dibakar renjiskan dengan sedikit kuahnya
3. Untuk kuahnya satukan bahan kisar dengan santan, serbuk beras, serai, serbuk lada hitam, asam keping, gula dan garam. Masak hingga pekat.
4. Curahkan keatas ayam yang telah dibakar/panggang semasa menghidang.


JAPANESE CHEESE CAKE

resepi dari sahabat fb....Ucu Tipah


BAHAN A
200ML SUSU SEGAR/CAIR
5/6 KEPING CHEEDAR CHEESE
100GM MAJERIN/BUTTER

BAHAN B
4 BUTIR KUNING TELUR
1 SUDU ESEN VANILA

BAHAN C
110 GM TEPUNG KEK(TEPUNG NAIK SENDIR ) (3/4 CAWAN)

BAHAN D
4 BUTIR PUTIH TELUR
90GM GULA CASTUR  ( NA GUNA 1/2 CAWAN GULA AISING )
1 SUDU KFC CREAM OF TAR TAR

CARANYA
SATUKAN CHEEDAR CHEESE(KOYAK2 KAN DULU)SUSU DAN BUTTER . MASAK ATAS API KECIL SAMPAI HANCUR SAMBIL TU KACAU JGN SAMPAI BERKETUL2 DAH SIAP KETEPIKAN BIAR IA SEJUK
KUNING TELUR DAN ESEN VANILA DIPUKUL SAMPAI KEMBANG N BERCREAM SIAP MASUKAN BAHAN C N BAHAN A BERSELANG SELI KACAU KAUP BALIK JER SIPA KETEPIKAN
DALAM BEKAS LAIN PUKUL PUTIH TELUR SAMPAI BERBUIH N MASUKAN GULA CASTUR N CREAM OFF TAR TAR PUKUL LAJU SAMPAI KENTAL N BERTANDUK KALAU DITERBALIKKAN XJATUH N AMBIL SEPARUH PUTIH TELUR TADI CAMPURKAN DLM ADUNAN TEPUNG SECARA KAUP BALIK BUAT SAMPAI HABIS SIAP MASUKKAN DLM LOYANG YG TELAH DISAPU MAJERIN N DIALAS KERTAS MINYAK SIAP LEH DIBAKAR MASUKKAN LOYANG BERISI ADUNAN KEDLM LOYANG BERISI AIR PANAS(LOYANG LEBIH BESAR) N BAKAR SECARA DOUBLE BOIL DGN SUHU 150 DARJAH SELAMA 1JAM MULA 2API ATAS BAWAH SELAMA 15-20MINIT PAS TU API BAWAH JER SAMPAI MASAK SIAP KELUARKAN N BIARKAN 5 MINIT N TERBALIKKAN N TUNGGU SEJUK BARU DIBUH TOPPING YG DISUKAI
  

KUIH LAPIS


Bahan-bahan:

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
3 cawan air
secubit garam
pewarna hijau

Cara Membuatnya :
Gaul semua bahan-bahan dan tapiskan (NA guna blender)
Bahagikan kepada 2 bahagian (1 warna hijau/ 1 warna putih)
Panaskan kukus, sapu sedikit minyak pada acuan lompang.
Setiap lapisan kukus selama 3 minit.
Lapisan terakhir 10 minit.