Friday, 20 January 2012
GULAI LEMAK TIMUN IKAN MASIN
Posted on 05:59 by NA
Bahan-bahan
Beberapa ketul isi ikan talang masin (direndam semalaman)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
10 biji cili padi
7 sudu kfc kunyit serbuk
2 sudu kfc garam
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1000ml air
300ml santan
1/2 biji timun dibuang biji dan potong mengikut kesukaan
Cara-cara
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia
2. Campurkan dengan air dan masak hingga mendidih
3. Masukkan timun dan ikan. Biarkan seketika
4. Masukkan santan dan serbuk kunyit serta garam
5. Bila hampir masak, masukkan lada hitam
6. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidang.
Categories: IKAN |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment