Tuesday, 19 June 2012

MAKARONI GORENG


Bahan-bahan

300gm makaroni
200 gm daging (potong kecil-kecil, bersihkan dan gaul sedikit garam)
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 biji bawang besar
8 sudu makan cili giling
2 sudu makan cili sos
2 biji telur
2 sudu makan kicap hitam ( tambah jika mahu warna lebih gelap)
1 1/2 mangkuk sayur ( taugeh + kucai )
100 ml minyak
garam dan serbuk perasa ( atau gantikan dengan sedikit gula)


Cara-cara

1. Didihkan air bersama-sama 1 sudu makan minyak dan sedikit garam selama 2 hingga 3 minit atau
    sehingga kembang. Ketepikan
2. Kisar bawang merah, bawang putih, bawang besar dan halia. ketepikan
3. Goreng daging tanpa minyak sehingga keluar airnya
4. Apabila kering masukkan minyak dan goreng daging hingga garing
5. Kemudian masukkan bawang yang telah dikisar dan goreng hingga naik baunya
6. Masukkan pula cili giling, cili sos dan kicap hitam
7. Kacau-kacaukan sebentar kemudian pecahkan telur
8. Biarkan sebentar barulah dikacau hingga rata
9. Masukkan lebih kurang 50 hingga 60ml air bersama-sama dengan garam dan serbuk perasa ( atau gula)
    secukup rasa
10. Kacau hingga mendidih kemudian masukkan makaroni
11. Balik-balikkan kemudian masukkan sayur
12. Balik-balikan sekali lagi dan angkat. Jangan kacau terlalu lama untuk mengelakkan makaroni
      hancur

0 comments:

Post a Comment