Lapisan biskut
200gm biskut marie (dikisar halus)
100gm mentega (dicairkan)
Lapisan kek
250gm keju krim
200ml krim putar tenusu (uht whipping cream)
15gm gelatin halal
60ml air
80gm gula kastor
Lapisan Jeli
50gm serbuk agar-agar
100gm gula kastor
500ml air
1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)
Cara membuat:
1.Lapisan biskut: Cairkan mentega dan tuangkan
mentega cair ke dalam biskut dan gaul sebati.Ratakan pada acuan tin springform
bersaiz 8 inci dan tekan padat.Masukkan dalam peti sejuk 30 minit.
2.Lapisan kek: Krim putar dipukul hingga kembang dan
pekat.Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Pukul keju krim dan gula hingga kembang dan
berkrim.
4.Gelatin dan air disatukan dan panaskan atas
double-boiler hingga cair.Sejukkan sebentar hingga suam dan masukkan dalam
adunan keju tadi.Kacau sebati.Masukkan krim putar tadi dan gaul sebati.
5.Masukkan ½ tin buah-buahan (tanpa air) dalam
adunan lapisan kek.Gaul rata.
6.Tuangkan atas lapisan biskut tadi dan
ratakan.Masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya ia keras sedikit.
7.Lapisan jeli: Satukan serbuk agar-agar,gula kastor
dan air.Masak hingga mendidih.Biarkan ia menjadi suam.Taburkan separuh
buah-buahan atas kek yang telah keras tadi.Tuangkan agar-agar yang telah suam
keatasnya.
8.Simpan semula dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam
lagi hingga keras.
0 comments:
Post a Comment