Resepi dari kakak ipar NA
Bahan A
1/2 ekor ayam dipotong 3 dan bersihkan
3 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia dipotong memanjang
2 batang serai diketuk
Air, garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan B
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
(semua bahan B dikisar)
2 cawan santan
2 sudu beras yang telah dikisar halus
3 batang serai diketuk
1 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Rebus bahan A sehingga ayam empuk
2. Bakar ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam kekuningan. Sesekali semasa ayam dibakar renjiskan dengan sedikit kuahnya
3. Untuk kuahnya satukan bahan kisar dengan santan, serbuk beras, serai, serbuk lada hitam, asam keping, gula dan garam. Masak hingga pekat.
4. Curahkan keatas ayam yang telah dibakar/panggang semasa menghidang.
Bahan A
1/2 ekor ayam dipotong 3 dan bersihkan
3 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia dipotong memanjang
2 batang serai diketuk
Air, garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan B
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
(semua bahan B dikisar)
2 cawan santan
2 sudu beras yang telah dikisar halus
3 batang serai diketuk
1 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Rebus bahan A sehingga ayam empuk
2. Bakar ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam kekuningan. Sesekali semasa ayam dibakar renjiskan dengan sedikit kuahnya
3. Untuk kuahnya satukan bahan kisar dengan santan, serbuk beras, serai, serbuk lada hitam, asam keping, gula dan garam. Masak hingga pekat.
4. Curahkan keatas ayam yang telah dibakar/panggang semasa menghidang.
Sedap betul ayam percik putih ni... kalau ada depan saya habis saya kerjakan!
ReplyDelete