Monday, 29 April 2013

JAPANESE CHEESE CAKE

resepi dari sahabat fb....Ucu Tipah


BAHAN A
200ML SUSU SEGAR/CAIR
5/6 KEPING CHEEDAR CHEESE
100GM MAJERIN/BUTTER

BAHAN B
4 BUTIR KUNING TELUR
1 SUDU ESEN VANILA

BAHAN C
110 GM TEPUNG KEK(TEPUNG NAIK SENDIR ) (3/4 CAWAN)

BAHAN D
4 BUTIR PUTIH TELUR
90GM GULA CASTUR  ( NA GUNA 1/2 CAWAN GULA AISING )
1 SUDU KFC CREAM OF TAR TAR

CARANYA
SATUKAN CHEEDAR CHEESE(KOYAK2 KAN DULU)SUSU DAN BUTTER . MASAK ATAS API KECIL SAMPAI HANCUR SAMBIL TU KACAU JGN SAMPAI BERKETUL2 DAH SIAP KETEPIKAN BIAR IA SEJUK
KUNING TELUR DAN ESEN VANILA DIPUKUL SAMPAI KEMBANG N BERCREAM SIAP MASUKAN BAHAN C N BAHAN A BERSELANG SELI KACAU KAUP BALIK JER SIPA KETEPIKAN
DALAM BEKAS LAIN PUKUL PUTIH TELUR SAMPAI BERBUIH N MASUKAN GULA CASTUR N CREAM OFF TAR TAR PUKUL LAJU SAMPAI KENTAL N BERTANDUK KALAU DITERBALIKKAN XJATUH N AMBIL SEPARUH PUTIH TELUR TADI CAMPURKAN DLM ADUNAN TEPUNG SECARA KAUP BALIK BUAT SAMPAI HABIS SIAP MASUKKAN DLM LOYANG YG TELAH DISAPU MAJERIN N DIALAS KERTAS MINYAK SIAP LEH DIBAKAR MASUKKAN LOYANG BERISI ADUNAN KEDLM LOYANG BERISI AIR PANAS(LOYANG LEBIH BESAR) N BAKAR SECARA DOUBLE BOIL DGN SUHU 150 DARJAH SELAMA 1JAM MULA 2API ATAS BAWAH SELAMA 15-20MINIT PAS TU API BAWAH JER SAMPAI MASAK SIAP KELUARKAN N BIARKAN 5 MINIT N TERBALIKKAN N TUNGGU SEJUK BARU DIBUH TOPPING YG DISUKAI
  

0 comments:

Post a Comment