A. Bahan-bahan lapisan bawah
1 cawan sagu biji bewarna merah
3/4 cawan kelapa parut (buang kulit hitamnya)
pewarna merah
secubit garam
Cara-cara
1. Rendam sagu selama 10 minit dan toskan
2. Gaulkan dengan kelapa parut. garam dan pewarna merah
3. Masukkan ke dalam loyang kecil (5" x 5") yang telah disapu minyak dan padatkan
4. Kukus dan sementara itu sediakan lapisan atas
B. Bahan -bahan lapisan atas
5 sudu makan (penuh2) tepung gandum
1 sudu makan (penuh2) tepung jagung
2 1/2 cawan santan sederhana pekat campur secubit garam
1 biji telur gred B (pukul sedikit)
5 sudu makan gula pasir1 helai daun pandan disimpul
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali daun pandan
2. Gaulkan hingga rata.Adunan kelihatan berketul-ketul
3. Masukkan daun pandan dan kacau diatas api sederhana4. Kacau sehingga ketul-ketul tepung tadi berkurangan ( jangan terlalu lama)
5. Tapiskan adunan ini diatas lapisan sagu yang telah dicakar-cakar sedikit dan kukus lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga adunan masak
0 comments:
Post a Comment