Monday, 23 July 2012

KUIH TALAM SAGU


A. Bahan-bahan lapisan bawah


1 cawan sagu biji bewarna merah

3/4 cawan kelapa parut (buang kulit hitamnya)

pewarna merah

secubit garam


Cara-cara

1. Rendam sagu selama 10 minit dan toskan

2. Gaulkan dengan kelapa parut. garam dan pewarna merah

3. Masukkan ke dalam loyang kecil (5" x 5") yang telah disapu minyak dan padatkan

4. Kukus dan sementara itu sediakan lapisan atas


B. Bahan -bahan lapisan atas


5 sudu makan (penuh2) tepung gandum

1 sudu makan (penuh2) tepung jagung

2 1/2 cawan santan sederhana pekat campur secubit garam

1 biji telur gred B (pukul sedikit)

5 sudu makan gula pasir1 helai daun pandan disimpul


Cara-cara

1. Campurkan semua bahan kecuali daun pandan

2. Gaulkan hingga rata.Adunan kelihatan berketul-ketul 

3. Masukkan daun pandan dan kacau diatas api sederhana4. Kacau sehingga ketul-ketul tepung tadi berkurangan ( jangan terlalu lama)

5. Tapiskan adunan ini diatas lapisan sagu yang telah dicakar-cakar sedikit dan kukus lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga adunan masak 



0 comments:

Post a Comment