Friday, 20 July 2012

MURTABAK BISKUT JAGUNG


Bahan-bahannya


200gm (1 1/2 cawan ) daging kisar dibersihkan
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji kentang dipotong dadu
6 biji telur dicampur dengan sedikit lada sulah dan garam
1 paket kecil (24gm) rempah kari daging (jadikan pes dengan mencampur sedikit air)
35-40 keping biskut jagung
650ml santan sederhana pekat
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 cm halia dihiris
1/2 inci kulit kayu manis
1/2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
1 1/2 cawan sayur campur
garam dan serbuk perasa@gula
minyak untuk menumis
1/2 cawan air


Cara-cara


1.Tumiskan bawang merah,bawang putih, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik baunya
2. Masukkan rempah kari dan kacau sebentar hingga naik minyaknya
3. Masukkan daging, ubi kentang dan air kemudian kacau-kacaukan ia sehingga agak kering
4. Masukkan pula garam dan gula mengikut kesesuaian rasa anda. Kacau lagi
5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong dadu dan sayur campur
6. Balik-balikkan ia, bila kering angkat dan sejukkan
7. Lengserkan loyang dengan marjerin dan sedikit tepung
8. Panaskan sedikit santan. kemudian celupkan beberapa keping biskut dan susun di dalam loyang sebagai lapisan pertama
9. Tuangkan adunan daging diatas lapisan roti diikuti dengan telur
10.Susun lagi biskut diatas lapisan daging.Biskut jangan dicelup ke dalam santan sebaliknya tuangkan sedikit santan di atas lapisan biskut. Ulangi proses sehingga habis
11.Setelah siap bakar hingga masak.







0 comments:

Post a Comment