Mencuba resepi dari rakan fb....terima kasih kepada tuan empunya resepi.....
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan
emulco
1 sudu teh pewarna
hijau
Satukan semua bahan di
atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender
dan kisar
Kemudian tapis
Sediakan kuali leper
untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali
benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak
pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk
kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di
balikkan
Bila permukaan atasnya
dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.
Durian Filling
1 cawan Non dairy
Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream
dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian
dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin
0 comments:
Post a Comment