UNTUK KEK
Oleh kerana nak kuih ni cepat siap NA pakai je kek sponge perisa pandan yang jual kat kedai. Kemudian NA bahagikan kek ini kepada tiga bahagian (lapisan)
UNTUK LAYER KASTARD
10 gm agar-agar
1 1/2 cawan gula
5 cawan air ( 1000ml )
1 ketul buttercup
1 tin susu cair
2 biji telur
1/2 cawan air daun pandan
1 cawan tepung kastard
Pewarna hijau
CARA
1. Basuh agar-agar dan masak bersama-sama air dan gula sehingga agar-agar hancur
2. Blend buttercup, susu cair, telur, air daun pandan dan tepung kastard hingga sebati.Jika terlampau pekat tambahkan sedikit lagi air daun pandan
3. Masukkan bahan yang diblend kedalam agar-agar tadi sambil dikacau hingga pekat
4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau , kacau hingga rata dan tutup api
5. Angkat dan sejukkan lebih kurang 1 hingga 2 minit
6. Ambil sebahagian adunan dan ratakan di dalam loyang
7.Ambil sekeping kek tadi dan letakkan diatas adunan kastard
8.Ulangi proses ini sehingga kek dan layer kastad habis
9.Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais. Sedia untuk dihidang
10. Untuk hiasan bolehlah ditaburkan kelapa parut kering di atas kuih
NOTA : Gunakan acuan/loyang yang lebih tinggi untuk mendapatkan lapisan yang lebih banyak
0 comments:
Post a Comment