Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
200ml susu cair
200gm gula (1 cawan)
1500ml air (kurangkan jika ingin agar2 lebih keras)
7 biji buah kembang semangkuk (rendam hingga kembang, buang biji dan kulitnya, ramas sedikit dan toskan)
2 helai daun pandan
Cara-Cara
1. Masak agar-agar, gula, daun pandan dan air sehingga gula hancur dan kelihatan jernih.
2. Masukkan susu cair. Kacaukan sebentar dan tutup api
3. Tapiskan agar-agar bercampur susu tadi kedalam loyang
4. Taburkan kembang semangkuk dan biarkan agar2 membeku
200ml susu cair
200gm gula (1 cawan)
1500ml air (kurangkan jika ingin agar2 lebih keras)
7 biji buah kembang semangkuk (rendam hingga kembang, buang biji dan kulitnya, ramas sedikit dan toskan)
2 helai daun pandan
Cara-Cara
1. Masak agar-agar, gula, daun pandan dan air sehingga gula hancur dan kelihatan jernih.
2. Masukkan susu cair. Kacaukan sebentar dan tutup api
3. Tapiskan agar-agar bercampur susu tadi kedalam loyang
4. Taburkan kembang semangkuk dan biarkan agar2 membeku
Sedapnya..nak cuba puding ni nnti.InshaAllah.
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi.Semoga amal saudari sentiasa diberkati dan bermanfaat untuk semua. :-) :-D