Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
2 helai daun pandan [disimpul asing2]
**kelapa parut putih shj + sedikit garam halus + 1 helai daun pandan yg dh disimpul..kukuskan sekejap..
Cara-cara :
1. Satukan gula merah & gula pasir dalam periuk, kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan.
2. Masak atas api kecil hingga gula larut..sejukkan sebentar
3. Satukan tepung beras & tepung ubi dan tuang 1 cawan air & air kapur, gaul rata.
4. Kemudian tuangkan air gula yang dah sejuk tadi..sikit2 dlm tepung..gaul rata
5. Tapis dan tuang adunan dlm acuan lompang yang telah disapu sedikit minyak, tujuan nya memudahkan lompang dikeluarkan dr acuan
5. Kukus 10 minit atau hingga masak. BILA DAH MASAK AKAN MENJADI LUBANG DI TENGAHNYA..seperti pic di atas
6. Hidang bersama kelapa parut yg dikukus tadi
0 comments:
Post a Comment