Friday, 10 August 2012

PASTRI GORENG BERINTI DAGING


Bahan-bahan

A.Untuk Pastri

    1 1/2 cawan tepung gandum
    3 sudu makan marjerin
    air sejuk dari peti ais

    Cara-cara
    1. Gaul dan ramas tepung dan marjerin sehingga menjadi seperti   
        serbuk roti
    2. Tambahkan air sedikit- sedikit sehingga boleh diuli
    3. Uli sedikit dan canaikan nipis-nipis (seperti kulit karipap)
    4. Terap dengan acuan bulat dan ketepikan

B. Untuk Inti
    
     1 cawan daging cincang
     2 biji telur ( buat seperti telur dadar dan hancurkan)
     sedikit daun kucai potong kecil-kecil
     sedikit lada sulah
     sedikit garam
     sedikit kicap seasoning
     1 biji cili merah dipotong dadu
     sedikit minyak

    Cara-cara
    1. Gaulkan daging dengan garam, lada sulah dan kicap
    2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masakkan daging 
        hingga keluar airnya
    3. Angkat dan sejukkan
    4. Campurkan dengan kucai, telur dan cili merah

Cara untuk membuat kuih

1. Ambil satu pastri bulat, letakkan inti dan tutup dengan satu lagi pastri
2. Tekan sekelilingnya supaya tidak terbuka ketika digoreng
3. Buat sehingga pastri dan inti habis
4. Goreng dengan api perlahan dan minyak yang sedikit sehingga masak
5. Siap untuk dihidangkan bersama-sama sos cili atau sos cili Thai
    

0 comments:

Post a Comment