Bahan-bahan
A.Untuk Pastri
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu makan marjerin
air sejuk dari peti ais
Cara-cara
1. Gaul dan ramas tepung dan marjerin sehingga menjadi seperti
serbuk roti
2. Tambahkan air sedikit- sedikit sehingga boleh diuli
3. Uli sedikit dan canaikan nipis-nipis (seperti kulit karipap)
4. Terap dengan acuan bulat dan ketepikan
B. Untuk Inti
1 cawan daging cincang
2 biji telur ( buat seperti telur dadar dan hancurkan)
sedikit daun kucai potong kecil-kecil
sedikit lada sulah
sedikit garam
sedikit kicap seasoning
1 biji cili merah dipotong dadu
sedikit minyak
Cara-cara
1. Gaulkan daging dengan garam, lada sulah dan kicap
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan masakkan daging
hingga keluar airnya
3. Angkat dan sejukkan
4. Campurkan dengan kucai, telur dan cili merah
Cara untuk membuat kuih
1. Ambil satu pastri bulat, letakkan inti dan tutup dengan satu lagi pastri
2. Tekan sekelilingnya supaya tidak terbuka ketika digoreng
3. Buat sehingga pastri dan inti habis
4. Goreng dengan api perlahan dan minyak yang sedikit sehingga masak
5. Siap untuk dihidangkan bersama-sama sos cili atau sos cili Thai
0 comments:
Post a Comment