Bahan A
½ kilo daging
3 pot (penyukat
beras) beras perang
½ cawan susu cair
3 sudu makan marjerin
1 biji tomato dicincang
3 sudu makan rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
½ cawan kismis
3 helai daun pandan disimpul
Garam dan gula secukup
rasa
Bahan B (untuk ditumis)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga
cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 cm halia dihiris
Cara-cara
1. Daging dipotong sederhana besar dan direbus hingga lembut. Sentiasa tambah air supaya air rebusan tidak
kering
2. Basuh beras
dan rendam selama 15 minit kemudian toskan
3. Panaskan marjerin dalam periuk nasi elektrik
menggunakan dapur biasa
4. Tumis bahan B
5. Apabila telah naik baunya masukkan bancuhan rempah kurma dan tumis lagi
hingga pecah minyak
6. Masukkan daging dan separuh air rebusannya serta tomato. Masak sampai mendidih dan tutup
api
7. Pindahkan periuk nasi elektrik ke dalam
bekasnya.
8. Masukkan
daun pandan,beras, susu cair, kismis , garam dan gula dan kacau semua campuran ini hingga rata
9. Akhir sekali masukkan lebihan air rebusan daging
tadi mengikut sukatan yang anda
mahu.Jika ingin nasi keras tambah sedikit sahaja. NA tambah air rebusan hanya
sekadar menutup semua bahan-bahan tadi.
10.Biarkan nasi masak seperti biasa.
11 Sesuai dihidang bersama air asam.
0 comments:
Post a Comment