Friday, 4 May 2012

KUIH TALAM CENDOL

Mencuba salah satu resepi dari blog kawan yang juga minat memasak.....


Ini resepinya.....



LAPISAN BAWAH


Bahan A


200 gm tepung beras*
250 ml santan pekat*
450 ml air*
1 s/b tepung jagung*
150 gm gula castor (NA guna gula pasir je)
1 s/k garam


Bahan B


200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-


1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak 
5. Kukus selama 25 minit
6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu




LAPISAN ATAS


Bahan A


300 gm gula merah
50 gm gula castor
500 ml air
2 helai daun pandan


Bahan B


150 gm tepung gandum
1 s/b tepung jagung
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 s/k garam


Cara-caranya:-


1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit




0 comments:

Post a Comment