Saturday, 19 May 2012

MASAK LEMAK SOTONG


Bahan-bahan


8 ekor sotong (buang kulit dan dakwatnya kemudian basuh bersih)
4 biji ubi kentang ( rebus dan lenyek hingga hancur bersama sedikit garam dan lada sulah )
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
10 biji cili padi
500 ml air
200 ml santan
4 sudu kfc kunyit serbuk
2 sudu kfc garam
1 sudu kfc serbuk perasa
1 helai daun kunyit dihiris kecil-kecil


Cara-Cara
1. Sumbatkan kentang ke dalam sotong. Jika ada kentang   yang lebih kemudian nanti boleh dimasukkan ke dalam kuah.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi hingga hancur
3. Masak bahan kisar bersama air hingga mendidih
4. Setelah itu masukkan santan, garam ,serbuk kunyit dan serbuk perasa
5. Kacau-kacaukan sebentar kemudian masukkan sotong
6. Kacau lagi dan akhir sekali masukkan daun kunyit
7. Jika ada kentang yang lebih masukkan ke dalam kuah
8. Setelah mendidih tutup api
9. Sedia untuk dihidang

0 comments:

Post a Comment