Wednesday, 2 May 2012
KUIH ABOK-ABOK
Posted on 01:46 by NA
Bahan-bahannya
1 cawan biji sagu (warna hijau)
1 cawan kelapa parut
3 sudu makan air daun pandan
secubit garam
4 sudu makan gula merah
1 sudu makan gula pasir
Cara-cara
1. Rendam sagu selama 10 minit dan toskan
2. Gaulkan sagu dengan kelapa parut. air daun pandan dan garam
3.Satukan gula merah dan gula putih untuk intinya
4. Letakkan separuh adunan sagu kedalam acuan atau kelongsong daun pisang
5. Lubangkan ditengahnya dan masukkan inti
6. Tutup inti dengan adunan sagu dan padatkan
7. Jika menggunakan kelongsong bentukkan ia seperti membuat kuih koci
8. Kukus hingga masak
Nota : Jika menggunakan sagu putih masukkan pewarna hijau semasa menggaulnya
Categories: KUIH-MUIH |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment