Friday, 1 June 2012

SKON TITIS ( SERABAI BARAT )


Bahan-bahan


1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus (NA guna gula aising)
3 sudu makan marjerin
150ml susu cair ( NA guna 50ml santan kotak + 100ml air )
1/2 sudu teh krim tartar
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 biji telur
Sedikit jem stawberry


Cara-cara
1. Ayak tepung bersama-sama krim tartar dan soda bikarbonat
2. Masukkan marjerin kedalam tepung dan ramas sehingga kelihatan seperti serbuk roti
3. Campurkan gula dan kacau rata
4. Buat lubang ditengah adunan dan masukkan telur dan susu
5. Kacau adunan dengan cepat untuk mendapatkan beter pekat
6. Panas dan sapukankan kuali dengan marjerin
7. Titiskan 2 sudu makan beter tiap-tiap kali diatas kuali  panas dan dan masak hingga berbuih dan buihnya pecah
8. Balikkan beter kesebelah yang lain dan masak hingga kuning
9. Ulang sehingga kesemua beter habis
10.Hidangkan skon panas-panas dengan melapisnya dengan jem ataupun mentega



0 comments:

Post a Comment