Saturday, 21 April 2012
KARI SAYUR
Posted on 07:24 by NA
Bahan-bahan
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah
1cm halia
1 tangkai daun kari
1 keping isi ikan talang masin (rendam semalaman dan potong kecil-kecil )
2 biji terung bulat ( potong 6 )
1/4 biji nenas ( potong kecil-kecil )
5 sudu rempah kari ( campur sedikit air untuk dijadikan pes)
3 sudu kfc kunyit serbuk
2 1/2 sudu kfc garam
600ml air
150ml santan
1 keping asam keping
minyak secukupnya
Cara-cara
1. Mayang bawang putih, bawang merah dan halia
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dimayang bersama-sama daun kari
3. Apabila naik baunya masukkan rempah kari dan serbuk kunyit
4. Kacau sehingga naik minyak, kemudian masukkan air
5. Bila mendidih masukkan ikan
6. Kacau-kacaukan sebentar, kemudian masukkan terung dan nenas
7. Apabila terung dan nenas sudah separuh masak, masukkan santan, garam dan asam keping
8. Masak hingga mendidih sekali lagi dan angkat
Categories: SAYUR |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment