Tuesday, 10 April 2012

HATI LEMBU MASAK KICAP


BAHAN-BAHAN

1/2 kilo hati lembu
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
6 sudu makan kicap manis ADABI
2 sudu makan gula
3 sudu makan cili giling
1 biji bawang besar (potong bulat )
1 biji cili merah ( belah empat )
1 cawan air
3 sudu makan kicap hitam (NA guna kicap mee TAMIN)
3 sudu makan cuka
2 sudu kfc garam
1 sudu kfc serbuk perasa ( Jika suka )
Minyak untuk menumis


CARA-CARA


1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia
2. Hati dibersihkan dan potong mengikut kesukaan. Perap hati dengan bahan kisar,
    gula dan kicap manis selama 1/2 jam
3. Panaskan minyak , tumis cili giling hingga naik baunya.      kemudian masukkan
    bawang besar dan tumis lagi hingga bawang layu.
4. Masukkan pula hati dan kacau lagi.Masukkan 1 cawan air jika masakan
    nampak kering.
5.Teruskan memasak hati sehingga masakan nampak agak kering
6. Akhir sekali masukkan kicap hitam, cuka dan cili merah, garam dan serbuk perasa
7. Kacaulah sehingga masak




NOTA : Jika tak suka hati lembu, gunakan hati ayam pun boleh

0 comments:

Post a Comment