Sunday, 22 April 2012

KUIH SAGU



Bahan-bahan


2 cawan sagu
1 cawan gula
3 cawan air
Pewarna merah(NA guna pewarna sirap+ perisa strawberry )
Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)


Cara-cara
1. Rendam sagu selama 10 minit dan toskan
2. Masak air, gula dan pewarna sehingga mendidih
3. Masukkan sagu  dan kacau sehingga kembang
4. Apabila sagu telah kembang , angkat dan masukkan kedalam acuan
5. Apabila sejuk bolehlah dipotong dan balik-balikkan diatas kelapa parut tadi.
6. Sedia untuk dihidangkan

3 comments:

  1. Salam perkenalan daripada Kak Noor.
    Pucuk dicita ulam mendatang, itulah yang boleh Kak Noor katakan kerana apabila buka saja blog ini ternampak kuih sagu. Memang niat nak buat dari tadi, dok tengah cari resepi. Dah jumpa resepi ni, bolehlah Kak Noor terus buat.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Na,
    salam kenalan dari Kak Amie, dah follow sini.

    ReplyDelete