Sunday 1 April 2012

KARI IKAN



Bahan-bahan


5 ketul isi ikan tenggiri atau sebarang ikan
( direbus dengan 10 keping asam keping dan garam - biarkan sejuk dan toskan)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia 
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
2 bungkus kecil rempah kari ikan ADABI
1 sudu makan cili giling ADABI
100ml santan kotak
1/2 biji timun dibuang biji dan dipotong ikut kesukaan
600ml air
2 sudu kfc garam
1 sudu kfc serbuk perasa (jika suka)
Minyak untuk menumis


Cara-cara
1. Rempah dan cili giling campur sedikit air untuk dijadikan pes
2. Mayang semua bawang dan halia
3. Tumis bawang, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik baunya
4. Masukkan rempah kari dan tumis lagi  hingga naik minyak
5. Masukkan air dan masak lagi hingga mendidih
6. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa serta timun
7. Biarkan sebentar dan masukkan pula santan
8. Kacau hingga sebati dan bila mendidih masukkan ikan yang direbus tadi tanpa memasukkan asam keping
9. Bila mendidih sekali lagi bolehlah diangkat
10. Siap untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment