Saturday, 14 April 2012
IKAN MASAK ASAM CINA
Posted on 00:48 by NA
Bahan-bahan
4 ketul ikan tenggiri ( ikan lain pun boleh )
4 biji cili merah
5 biji cili padi
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 batang serai dititik
1/2 cawan air
1 cawan air asam jawa
2 sudu kfc kunyit serbuk
garam serta serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Blend cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit dengan 1/2 cawan air
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblend hingga naik baunya
3. Masukkan serai dan ikan
4. Balik-balikkan ikan, kemudian masukkan air asam jawa
5. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa
6. Masak hingga kuahnya agak pekat dan angkat
Categories: IKAN |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment