Saturday, 14 April 2012

IKAN MASAK ASAM CINA

                                     
Bahan-bahan


4 ketul ikan tenggiri ( ikan lain pun boleh )
4 biji cili merah
5 biji cili padi
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 batang serai dititik
1/2 cawan air
1 cawan air asam jawa 
2 sudu kfc kunyit serbuk
garam serta serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara
 1. Blend cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih dan kunyit dengan 1/2 cawan air
 2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblend hingga naik baunya
 3. Masukkan serai dan ikan
 4. Balik-balikkan ikan, kemudian masukkan air asam jawa
 5. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa
 6. Masak hingga kuahnya agak pekat dan angkat

0 comments:

Post a Comment