Friday 13 April 2012

SOTONG MASAK KICAP DAN CILI KERING


Bahan-Bahan

1/2 kilo sotong (bersihkan dan potong kecil-kecil)
10 tangkai cili kering dipotong mengikut kesukaan
 5 ulas bawang putih dikisar
1 labu bawang besar dibelah empat dan dipotong dua
5 sudu makan kicap hitam (NA guna kicap mee keluaran Tamin)
1/2 cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Sotong digoreng tanpa minyak sekadar untuk mengeluarkan airnya dan toskan
2. Panaskan minyak kemudian goreng cili kering hingga garing dan ketepikan
3. Menggunakan minyak yang sama tumis bawang putih hingga naik baunya
4. Masukkan air asam jawa , kicap, garam , gula dan bawang besar
5. Masak sehingga hampir kering masukkan sotong
6. Balik-balikkan sebentar dan akhir sekali masukkan cili kering yang digoreng
7. Sebatikan dan angkat

0 comments:

Post a Comment