Tuesday, 10 April 2012
MASAK LEMAK PETOLA
Posted on 22:27 by NA
Bahan-bahan
2 biji petola sederhana besar ( potong bulat)
8 ulas bawang merag
2 ulas bawang potih
1cm halia
Sejemput ikan bilis
100ml santan (NA pakai santan kotak)
700ml air
1 sudu makan lada hitam ( tumbuk kasar )
2 sudu kfc garam
Cara-cara
1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan ikan bilis
2. Rebus bahan kisar bersama 700ml air
3. Bila mendidih masukkan garam dan petola
4. Kacau hingga petola separuh masak
5. Kemudian masukkan santan dan kacau lagi
6. Akhir sekali masukkan lada hitam
7.Apabila masakan nampak mendidih sekali lagi, tutup api dan angkat
Categories: SAYUR |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment