Sunday, 1 April 2012

KURMA DAGING

Bahan-bahan


800gm daging 
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 batang serai (diketuk)
1 bungkus kecil rempah kurma (24gm) daging ADABI
4 sudu makan kerisik
1/2 cawan bawang goreng
1 biji bawang besar (belah 4)
2 biji kentang ( belah 4 )
2 biji cili merah (belah 4 -jangan putus)
100ml santan kotak (NA guna santan MS)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis


Cara-cara
1. Daging dipotong, bersihkan dan campur dengan rempah kurma. Biarkan 1/2 jam
2. Mayang bawang merah, bawang putih dan halia
3. Panaskan minyak  dan tumis bahan yang dimayang bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang dan juga  serai
4. Setelah bahan tumis berbau wangi masukkan daging tadi
5. Kacau sebentar dan tambah air. Biarkan diatas dapur sambil dikacau selama 1 jam dan sentiasa tambah air jika masakan anda nampak agak kering
6. Selepas 1 jam masukkan kentang dan kacau lagi selama 20minit. Jika nampak kering tambah air
7. Masukan pula santan dan kacau lagi 20 minit
8. Masukkan pula bawang besar, cili merah dan kerisik
9. Kacau lagi selama 10 minit dan sebelum diangkat masukkan bawang goreng
10. Siap untuk dihidang



Nota : Memasak daging kurma memerlukan masa yang lama. Anda perlu sentiasa memerhatikan masakan ini. Sentiasa tambah air jika nampak ianya agak kering.

0 comments:

Post a Comment