Wednesday 5 December 2012

KEK NENAS TERBALIK


Bahan-bahan

250 gm mentega
220 gm tepung kek (NA guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh serbuk penaik
200 gm gula kastor ( kurangkan jika tidak mahu manis)
30 gm mentega dicairkan
4 biji telur gred A (NA guna 5 biji telur gred B)
5 sudu makan air sirap nenas
3 sudu makan gula perang
9 keping nenas bulat ( dalam tin)
( lapkan dengan tuala bersih atau tisu)
5 biji ceri (dibelah dua )

Cara -cara
1. Sediakan acuan empat segi ( 8 x 8 inci) dan lapikkan dengan kertas serap minyak
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C selama 15 minit
3. Satukan mentega, gula kastor dan putar hingga kembang dan putih
4. Masukkan telur sebiji sebiji sambil diputar hingga sebati
5. Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik sedikit sedikit sambil dikacau berselang seli dengan air sirap nenas
6. Ratakan mentega cair dalam acuan. Taburkan gula perang. Susun nenas bulat pada dasar acuan. Masukkan ceri di tengah-tengah lubang nenas



7. Tuangkan adunan kek dan ratakan

8. Bakar sehingga masak menggunakan kaedah "steam bake" 
     (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air)


9.Setelah masak sejukkan kek di dalam acuan selama 1 jam
10.Terbalikkan kek kedalam pinggan, kepingan nenas hendaklah dibahagian atasnya.

0 comments:

Post a Comment