Saturday, 20 October 2012

DURIAN CREPE

Mencuba resepi dari rakan fb....terima kasih kepada tuan empunya resepi.....


250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis
Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

 Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin

KEK OREN BLENDED BUAH-BUAHAN


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
(ketiga-tiga bahan diatas diayak bersama dan ketepikan)
2 cawan gula (kurangkan jika tidak mahu manis)
1 biji buah oren tanpa biji (dipotong kecil-kecil  dengan kulitnya sekali)
1 cawan minyak
3 biji telur
1 cawan buah-buahan campuran 
1 sudu teh esen vanilla

Cara
1. Blender gula,telur,oren, minyak dan esen vanilla hingga gula hancur
2.Tuangkan adunan yang telah diblender ke dalam sebuah bekas
3. Campurkan adunan ini dengan tepung sedikit demi sedikit hingga tepung habis
4. Kemudian campurkan dengan buah-buahan kering dan kacau lagi sehingga sebati
5. Masukkan adunan kedalam acuan yang telah dilenser dengan marjerin/minyak
6.Kukuslah sehingga masak



Tuesday, 9 October 2012

KASTARD PANDAN LAYER KEK


UNTUK KEK

Oleh kerana nak kuih ni cepat siap NA pakai je kek sponge perisa pandan yang jual kat kedai. Kemudian NA bahagikan kek ini kepada tiga bahagian (lapisan)

UNTUK LAYER KASTARD

10 gm agar-agar 
1 1/2 cawan gula
5 cawan air ( 1000ml )
1 ketul buttercup
1 tin susu cair
2 biji telur
1/2 cawan air daun pandan
1 cawan tepung kastard
Pewarna hijau


CARA 
1. Basuh agar-agar dan masak bersama-sama air dan gula sehingga agar-agar hancur
2. Blend buttercup, susu cair, telur, air daun pandan dan tepung kastard hingga sebati.Jika terlampau pekat tambahkan sedikit lagi air daun pandan
3. Masukkan bahan yang diblend kedalam agar-agar tadi sambil dikacau hingga pekat
4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau , kacau hingga rata dan tutup api
5. Angkat dan sejukkan lebih kurang 1 hingga 2 minit
6. Ambil sebahagian adunan dan ratakan di dalam loyang
7.Ambil sekeping kek tadi dan letakkan diatas adunan kastard
8.Ulangi proses ini sehingga kek dan  layer kastad habis
9.Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais. Sedia untuk dihidang
10. Untuk hiasan bolehlah ditaburkan kelapa parut kering di atas kuih 


NOTA : Gunakan acuan/loyang yang lebih tinggi untuk mendapatkan lapisan yang lebih banyak