Tuesday 3 January 2012

BAHULU KUKUS

Firstly NA nak ucap Selamat Tahun 2012.....Semoga tahun ini lebih baik dari semalam....Tahun 2012 ni NA nak mulakan dengan membuat blog untuk masakan....bukan ape..NA ni memang suka memasak ...bila tengok blog rakan-rakan tentang masak-memasak ni aura untuk memasak tu semakin bertambah..


NA mulakan blog ini dengan berkongsi resepi Bahulu Kukus. NA ambil resepi ni dari blog azlirazali.Asal nama kuih ini Kek Kukus tapi Na rasa stukturnya seperti bahulu...so tukar nama jadi Bahulu Kukus..


Bahan-bahan


6 biji telur
1 sudu besar ovalette
1 cawan gula halus
sedikit esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum halus
(superfine)-diayak
Sedikit pewarna merah atau mengikut kesukaan
2 1/2 sudu minyak masak atau jagung


Cara-cara


1.Pukul telur,ovalette,gula,esen vanila dan tepung hingga kembang dan kental selama 6-8 minit dengan kelajuan maksimum.


2.Turunkan kelajuan paling rendah dan kacaukan minyak dalam adunan kek.


3.Tuang ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.


4.Pastikan ia dituang 3/4 penuh dari acuan.Kukus hingga  kek masak.


5.Sejukkan dan tanggalkan dari acuan.Sedia untuk hidangan.

0 comments:

Post a Comment