Wednesday, 4 January 2012

KEK KARAMEL

Dah lama NA cari resepi Kek Karamel...tapi tahun lepas tahun bertuah untuk NA kerana ada pelajar NA yang sudi memberikan resepi tersebut......inilah hasilnya.....kek karamel pertama NA....walau coraknya tak cantik tapi rasanya tetap sedap....



Setiap kali  kek yang NA buat menjadi pasti NA akan khabarnya kepada rakan FB iaitu Cik Nor...kerana Cik Nor suka jugak buat kek





Yang ini kek karamel yang Cik Nor buat ...cantik dan berbelang-belang....kata cik Nor dah 9 biji kek karamel dia buat....rajin sungguh sahabat NA ni.....


Bahan-Bahannya
2 camb gula pasir
5 biji telur asingkan kuning dan putihnya
½ cawan gula pasir yang dikisar halus
½ cawan gula aising
1 cawan susu cair
½ cawan minyak
½ cawan air sejuk
1 cawan tepung gandum
1camt krim tartar
Esen vanilla

Cara membuatnya
1.       Gula pasir (2camb) tabur dalam tin pembakar dan panaskan hingga menjadi perang. Ketepikan dan biarkan sejuk
2.       Kuning telur campur dengan ½ cawan gula pasir yang dikisar, esen vanilla dan susu cair. Kacau hingga sebati dan ketepikan
3.       Tepung gandum dicampur dengan minyak dan air sejuk .Kacau hingga sebati dan ketepikan.
4.       Pukul putih telur dengan mixer (kelajuan paling tinggi/No.5) hingga kembang dan ringan. Masukkan gula aising dan krim tartar. Putar lagi dengan mixer No.5.  Kemudian masukkan campuran tepung gandum dan putar sekejap sahaja dengan mixer kelajuan paling rendah/No.1.
(kalau suka warnakanlah dengan apa-apa warna kegemaran anda)
5.       Ambil  loyang pembakar tadi, masukkan campuran merah telur diikuti dengan campuran putih telur
6.       Masukkan loyang tadi kedalam bekas yang berisi air dan bakar sehingga masak. 
7.       Apabila masak biarkan sejuk sebelum diterbalikkan

     
*** Nota : Sebelum  membakar kek ini pastikan dulang berisi adunan di lapik dengan dulang yang lebih besar yang diisi air supaya karamel tidak hangus



0 comments:

Post a Comment