Monday, 16 January 2012

BAHULU KUKUS LAPIS DAGING


Bahan Bahulu

6 biji telur
1 sudu makan ovalette
1/2 cawan gula halus
sedikit esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum diayak
2 1/2 sudu makan minyak masak

Bahan Inti

200gm daging kisar
5 sudu makan rempah kari daging
3 biji ubi kentang dipotong dadu
1 cawan sayur campur
1 labu bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 inci kulit kayu manis
sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara membuat inti
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia
2. Campurkan rempah dan air supaya menjadi seperti pes
3. Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bahan kisar sehingga kuning
4. Masukkan rempah dan kacau seketika. Kemudian masukkan daqging, kentang dan air
5. Bila daging dan ubi empuk masukkan bawang besar, sayur campur dan garam
6. Masak hingga kering dan sejukkan.

Cara membuat bahulu
1.Pukul telur, ovalette, gula dan tepung hingga kembang dengan kelajuan maksima selama 6 hingga 8 minit
2.Turunkan kelajuan paling rendah dan kacaukan minyak dalam adunan bahulu
3.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Sediakan acuan, alaskan kertas dan sapu minyak
4.Masukkan adunan pertama dan kukus. Masukkan sebahagian inti daging diatasnya. Kemudian masukkan satu lagi adunan tepung dan kukus semula. Buatlah sampai habis dan kukus hingga masak

# JANGAN LUPA PASTIKAN PENGUKUS DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU SEBELUM AKTIVITI MENGUKUS DILAKUKAN

1 comment: