Sunday 8 January 2012

LAPIS ROTI BERDAGING

Sumber resepi  : Umie (My Resepi)

Bahan-bahan 

  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara

  1.  Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2.  Satukan Susu+telor+secubit garam
  3.  Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4.  Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5.  Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6.  lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7.  Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8.  Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9.  Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10.  Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11.  Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12.  Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

0 comments:

Post a Comment