Monday, 23 January 2012

PUFF TUNA


Resepi ni NA jumpa dalam akhbar Harian Metro.....mudah dan ringkas cara membuatnya...meh la cuba....




Bahan-bahan

4 keping roti parata segera ( NA guna 5 keping )
1 tin kecil isi ikan tuna ( NA guna Ayam Brand Tuna Cilli )
2 sudu besar mayonis
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
1/2 sudu kecil lada sulah
1 biji kuning telur untuk disapu di atas puff


Cara-cara
1. Sediakan inti dengan mencampurkan semua bahan kecuali roti parata
2. Bahagikan roti parata kepada empat bahagian
3. Ambil satu bahagian, masukkan inti dan lipat menjadi bentuk segi tiga.Buat sehingga habis kepingan roti 
4. Susun atas dulang pembakar yang telah dioles dengan marjerin
5. Potong sedikit bahagian atas puff tuna dan sapukan dengan kuning telur
6. Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 25 hingga 30 minit
7. Sedia untuk dihidang untuk sarapan pagi atau minum petang

0 comments:

Post a Comment