Saturday, 7 January 2012

WADAI KIPING

First time buat bubur orang banjar......wadai kiping...inilah hasilnya....................




Resepinya NA ambil dari blog www.ciklaili.blogspot.com 



Bahan A
Tepung pulut
Sedikit air kapur
Air
Garam


Bahan B
Santan kelapa
Gula merah
Gula pasir
Garam
Daun pandan
Durian (penambah rasa)
* sebenarnya tiada sukatan yang tepat, ikut suka je berapa banyak nak buat


Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sebati. Kalau lembik tambah tepung,
 kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel.
Gentelkan menjadi bulat dan penyekkan sedikit. Lebih kurang 1-1.5cm. Ketepikan.
2. Masak santan. Masukkan gula merah, gula pasir, garam. Kacau sebati hingga mendidih.
Masukkan bahan A yang telah siap digentel tadi.
3. Masak hingga lembut.
4. Akhir sekali masukkan daun pandan dan durian.



                                                    
                                                       
Tepung yang telah siap


digentel











Proses Memasak

0 comments:

Post a Comment