Tuesday, 3 January 2012

KEK LAPIS BISKUT SULTANA

Selain melayari FB, NA juga selalu melayari laman web My Resepi. NA jumpa satu resepi yang simple, terus NA mencubanya....menjadi pulak tu....tq My Resepi.....jom masak



versi kuning dan hijau



versi merah dan kuning

Bahan-bahan


1 cawan mentega (227 gram)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 kotak biskut sultana
asam hawflakes secukupnya
pewarna kuning dan hijau


Cara-cara
1.Pukul dengan kelajuan tinggi mentega dan gula sehingga kembang dan berkrim
2.Masukkan esen vanilla, kemudian masukkan telur satu persatu sambil terus memukul
3.Masukkan tepung gandum sikit2 sambil terus pukul
4.Bila sebati bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan letakkan pewarna ikut kegemaran
5.Susun adunan bewarna berselang seli dengan biskut sultana dan asam hawflakes sehingga habis
  (Adunan tepung hijau, biskut sultana, adunan tepung kuning, asam hawflakes dan seterusnya)
6. Kukus selama 45 - 50 minit atau sehingga kek masak.



TAK PERLU KUKUS BY LAYER.......jimat masa.....jimat gas.....


NOTA: NA TAMBAH 3 SUDU MAKAN SUSU CAIR SUPAYA KEK NAMPAK LEMBAP.

0 comments:

Post a Comment