Friday, 6 January 2012
MANDAI @HAMPAPAI
Posted on 07:29 by NA
Selalunya apabila membuat goreng cempedak, kulitnya akan dibuang begitu sahaja....apa kata kita gunakan kulit tersebut untuk membuat satu lagi resepi yang juga tidak kurang sedapnya.....sedap dimakan bersama-sama nasi ketika masih panas.....
Langkah 1
Buangkan kulit hijau pada kulit cempedak, potong mengikut kesukaan dan cuci bersih
Langkah 2
Celur dalam air mendidih seketika dan toskan airnya
Langkah 3
Gaulkan dengan air garam. Sejukkan dan masukkan kedalam bekas bertutup sebelum disimpan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 malam
Langkah 4
Setelah dibiarkan semalaman, potong kulit tersebut kecil2 dan goreng bersama bawang besar, cili merah/cili padi dan juga ikan bilis.....sedia untuk dimakan ......
Categories: RESEPI BANJAR |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment