Friday 1 March 2013

KEK LOBAK MERAH KRIM KEJU

Bahan-bahan
 2 1/2 cawan tepung beserbuk penaik "Blue Key"
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan gula perang
1 cawan gula castor
4 biji telur gred B
1 cawan minyak jagung
1 cawan mentega cair
1 1/4 cawan lobak merah yang telah diparut
3/4 hingga 1 cawan kacang walnut yang telah dicincang

Hiasan

250gm keju krim
200gm gula castor (tambah gula jika ingin lebih manis )
1/2 sudu teh esen vanila
secubit garam
250gm krim putar UHT ( UHT Whipping Cream)

Cara-cara
1. Ayak tepung bersama baking powder dan serbuk penaik
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan semua bahan kecuali kacang walnut
3. Gaul dan kisar sehingga adunan menjadi lembut
4. Masukkan kacang walnut dan kisar lagi sehingga bercampur
5. Masukkan ke dalam acuan 22cm x 22cm x 5cm dan bakar selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 180 darjah celcius
6. Setelah masak biarkan ia sejuk sebelum dihias dengan aising krim putar keju

Cara menyediakan hiasan

1. Pukul krim putar sehingga kental dan ketepikan
2. Dalam mangkuk yang lain pukul semua bahan yang lain sehingga kembang dan gebu
3. Masukkan krim putar tadi dan gaul sehingga sebati
4. Sapukan pada kek
5. Setelah dihias simpan kek di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum dihidangkan

0 comments:

Post a Comment