Monday, 31 December 2012

AYAM GORENG MAMAK


Sumber Resepi : Rakan FB


Bahan2:
1 ekor ayam
6 sudu mkn tepung jagung
6 sudu mkn tepung beras
3 tangkai daun kari

Bahan kisar:
6 ulas bawang putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering 
2 sudu makan rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk lada sulah

Cara:
1. Perap ayam dengan bahan kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari  selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak.

Wednesday, 5 December 2012

KEK NENAS TERBALIK


Bahan-bahan

250 gm mentega
220 gm tepung kek (NA guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh serbuk penaik
200 gm gula kastor ( kurangkan jika tidak mahu manis)
30 gm mentega dicairkan
4 biji telur gred A (NA guna 5 biji telur gred B)
5 sudu makan air sirap nenas
3 sudu makan gula perang
9 keping nenas bulat ( dalam tin)
( lapkan dengan tuala bersih atau tisu)
5 biji ceri (dibelah dua )

Cara -cara
1. Sediakan acuan empat segi ( 8 x 8 inci) dan lapikkan dengan kertas serap minyak
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C selama 15 minit
3. Satukan mentega, gula kastor dan putar hingga kembang dan putih
4. Masukkan telur sebiji sebiji sambil diputar hingga sebati
5. Masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik sedikit sedikit sambil dikacau berselang seli dengan air sirap nenas
6. Ratakan mentega cair dalam acuan. Taburkan gula perang. Susun nenas bulat pada dasar acuan. Masukkan ceri di tengah-tengah lubang nenas



7. Tuangkan adunan kek dan ratakan

8. Bakar sehingga masak menggunakan kaedah "steam bake" 
     (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air)


9.Setelah masak sejukkan kek di dalam acuan selama 1 jam
10.Terbalikkan kek kedalam pinggan, kepingan nenas hendaklah dibahagian atasnya.

Sunday, 2 December 2012

AIR ASAM ALA N.A



Bahan-bahan

1 ½ biji buah tomato
1 ½  biji bawang besar
2 biji cili merah
6 biji cili padi 
Sedikit belacan
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
5 sudu makan kerisik
1 sudu teh asam jawa Ekstra ADABI
1 cawan air masak
½ sudu serbuk perasa
1 sudu kfc garam

Cara-cara

1.  Hiris nipis-nipis buah tomato, bawang besar dan cili merah
2.  Kisar cili padi bersama-sama dengan belacan
3.  Asam jawa dicampur dengan air untuk dijadikan air asam jawa
4.  Masukkan air asam ke dalam bahan yang dihiris
5.  Masukkan juga semua bahan yang lain dan kacau sehingga rata.

NASI DAGING BERAS PERANG




Bahan A

½ kilo daging
3 pot  (penyukat beras)  beras perang
½ cawan susu cair
3 sudu makan marjerin
1 biji tomato dicincang
3 sudu makan rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
½ cawan kismis
3 helai daun pandan disimpul
Garam dan  gula secukup rasa

Bahan B (untuk ditumis)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5  kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 cm halia dihiris

Cara-cara
1. Daging dipotong sederhana besar  dan direbus hingga lembut.  Sentiasa tambah air supaya air rebusan tidak kering
2. Basuh beras  dan rendam selama 15 minit kemudian toskan
3. Panaskan marjerin dalam periuk nasi elektrik menggunakan dapur biasa
4. Tumis bahan B
5. Apabila telah naik baunya  masukkan bancuhan rempah kurma dan tumis lagi hingga pecah minyak
6. Masukkan daging dan separuh air rebusannya  serta tomato. Masak sampai mendidih dan tutup api
7. Pindahkan periuk nasi elektrik ke dalam bekasnya.
8. Masukkan  daun pandan,beras, susu cair, kismis , garam dan gula  dan kacau semua campuran ini hingga rata
9. Akhir sekali masukkan lebihan air rebusan daging tadi mengikut  sukatan yang anda mahu.Jika ingin nasi keras tambah sedikit sahaja. NA tambah air rebusan hanya sekadar menutup  semua bahan-bahan tadi.
10.Biarkan nasi masak seperti biasa.
11 Sesuai dihidang bersama air asam.