Thursday, 2 February 2012

CREAM PUFF JAGUNG


Mencuba salah satu resepi daripada  My Resepi



Bahan-bahan
  • 125 gm self raising flour
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur
  • Bahan-bahan untuk inti jagung
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 cawan jagung dalam tin
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 5 sudu besar gula
Cara-cara

Cara-cara untuk puff
1.       .Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
2.   Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3.      Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4.     Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
5.      Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

Cara-cara untuk inti
1.       Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
2.          Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam puff 


0 comments:

Post a Comment