Thursday, 2 February 2012
SAMBAL TEMPE
Posted on 06:42 by NA
Bahan-bahan
2 keping tempe (potong kecil-kecil dan goreng)
2 biji ubi kentang (potong memanjang dan goreng)
100gm ikan bilis (goreng)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
250gm cili giling
minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang
2.Tumis sehingga kekuningan
3. Masukkan cili giling dan masak hingga naik minyak
4. Jika agak pekat boleh juga tambah sedikit air
5. Masukkan gula dan garam mengikut rasa
6. Biarkan seketika dan tutup api.
7.Masukkan semua bahan yang digoreng tadi dan gaul hingga rata
8. Sedia untuk dihidang
Categories: TEMPE |
Leave a comment
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment